Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutya

 

Kutya
 
Kuvasz fajtájú kutyákKuvasz fajtájú kutyák
Státusz
Háziasított
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Eutheria)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Család: Kutyafélék (Canidae)
Nem: Canis
Faj: C. lupus
Alfaj: C. lupus familiaris
Tudományos név
Canis familiaris
Linné1758

  

ÁPOLÁS:

kutyaápolás nem egyszerű feladat, de a legtöbb teendő otthon is elvégezhető. Bemutatjuk a helyes eljárást és azokat az eseteket, amikor feltétlenül szakemberhez kell fordulnunk.

Az otthoni rendszeres kutyaápolásnak nemcsak higiéniai jelentősége van: az egyben erősíti, meghittebbé teszi a kutya-gazdi kapcsolatot. A külső rendszeres ápolásával "karban tartjuk a lelket is", a simogatás és gondoskodás terápiás, stresszolodó hatása a folyamat pozitív velejárója. Ha a kutyust már egész fiatalon hozzászoktatjuk a rendszeres ápoláshoz, akkor később már elvárja tőlünk a gondoskodást. Eleinte persze nem lesz könnyű, vonakodva fogja ebünk végigülni a kefélgetést, fésülést. De nem szabad egy-két nehéz eset után feladni a próbálkozást, hiszen ezt a későbbiek folyamán - mint kötelező szertartást - igényelni fogja és örömét leli majd benne. Ha idáig el akarunk jutni, az persze sok jutalomfalatunkba fog kerülni...

Az ápolóeszközök

Nagyon fontos az eszközök helyes kiválasztása. Figyelembe kell venni kutyusunk szőrzetét és méretét. Nem igaz az az állítás, hogy ha nagyobb a fésű vagy kefe, akkor hamarabb végzünk. Lehet, hogy időben igen, de vajon minőségében is? Célszerű inkább kisméretű kefét és/vagy közepes fogazatú fésűt vásárolni. A kisebb kefével, jól megközelíthetőek az eldugottabb helyek, mint például a hónalj, fültő, áll alatti szőrzet vagy a fenék körüli rész.


Az ápolási művelet

#1
A kefélést mindig a kutyus hátán kezdjük
 a szőr növésével azonos irányban haladva. Utána az oldalak következnek majd a szügy, melltájék, a hónaljak (erre a területre figyeljünk oda nagyon, mert gyakran becsomósodik, ami nagyon kellemetlen a kutyusnak). A kefélést ne gépiesen végezzük, figyeljük közben a kutyusunk bőrét, mert az sok mindenről árulkodik. Ha figyelmesek vagyunk, azonnal meglátjuk, ha bolha vagy kullancs van a kutyánkban. A tévhitekkel ellentétben ugyanis nem csak tavasztól őszig, hanem télen is van kullancsveszély. Télen a madarak és az erdei állatok pottyanthatják ki magukból, amit mi gyanútlan kutyasétáltatók összeszedhetünk akár a városban, akár egy erdei séta, kirándulás alakalmával. Láthatjuk azt is, ha túl száraz a kutyusunk bőre, és az esetleges csípés- és kiütésnyomokat is felfedezhetjük.

#2
A kutyusunk hátsó fertáját óvatosan kefélgessük, vigyázzunk arra, hogy a kefe ne sértse fel a végbél érzékeny bőrét vagy a nemi szerveket. Ha nem elég ennek a területnek a keféléssel való rendbetétele, ajánlom a langyos vizes vattával történő lemosát. Ezt a műveletet tüzelő szukák esetében legalább naponta egyszer ajánlatos elvégezni. Bár a kutyánk tisztogatja magát, de vannak olyan régiók, amiket nem vagy csak nehezen ér el. Kerti kutyusok esetén is érdemes erre odafigyelni. A tüzelőbugyi használatával azonban főleg szobakutyusok esetén megkönnyíthetjük helyzetünket a nehéz időszakokban. 

#3
Utoljára a lábakat
 kefélgessük át, általában ezt nem nagyon szeretik, ezért hagyjuk utoljára ezt a területet. Közben folyamatosan dicsérgessük, hogy mennyire ügyes és okos. A végén a szépségét méltassuk és erről akkor se feledkezzünk meg, ha a nap folyamán később is találkozunk vele. Ha az átkeféléssel végeztünk, futtassuk át a fésűt kutyusunkon, így rögtön kiderül, hogy hol van még igazítani, kibontani való kedvencünkön. Fordítsunk rendkívülifigyelmet a szemekre, fülekre, talpacskákra is.

#4
Ha rendszeresen tisztítjuk a szemeket
, elkerülhetjük a becsomósodott, szinte eltávolíthatatlannak tűnő csípagöbök kialakulását. A szemeket a szaküzletekben kapható szemtisztító-folyadékkal, gézlappal, vatta segítségével vagy házilag elkészített kamillás ölbítőfolyadékkal moshatjuk le. Ha a rendszeresen ápolt szem mégis (állandóan, fokozottabban) termelné a váladékot, akkor derítsük ki annak okát! Előfordulhat, hogy kutyánk bolhás. Ha ezt is kizártuk, forduljunk állatorvoshoz! Természetesen kutyánk fajtájától függ, de ha a szem körüli szőrzet erősen megnőtt, forduljunk kutyakozmetikushoz, hogy a szemkörnyékéről a szőrt eltávolítsa. Ne kísérletezgessünk; ez egy nagy óvatosságot, rutint igénylő művelet, hiszen a kutyánk szeméről van szó. 

#5
A füleket
 a szintén készen kapható fültisztító folyadékkal, gézlappal, vagy vatta segítségével, esetleg a gyógyszertárban kapható bórvízzel tudjuk kitisztítani. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl folyós a gézlap vagy a vatta és arra is ügyeljünk, hogy ne nyúljuk be mélyen a kutya fülébe. Ha beszőrösödött, benőtt szőrrel a hallójárat, akkor ismét forduljunk kutyakozmetikushoz. És itt főleg a szakma figyelmét, de a gazdikét is felhívnám, hogy létezik fájdalommentes fültisztítás! Kérdezzük, meg a kutyakozmetikust mielőtt kedvencünket odavisszük, hogy miként hajtja végre ezt a nem túl kellemes műveletet. A jó válasz: epilálóporral. Biztosak lehetünk benne, hogy semmit sem fog érezni kedvencünk, és nem marad rossz élménye, ha így végezték a fülszőrzet eltávolítását.

#6
Ilyenkor télen
 fokozottabban, de nyáron is figyelni kell, arra, hogy ne száradjon ki a kutyánk talpa. Főleg az útsózások, szórások után, kiszáradhatnak, berepedezhetnek a talppárnácskák. Ezt úgy kerülhetjük el, hogy bekenjük a talppárnákat kézápoló krémmel. Kísérjük figyelemmel a talppárnácskák közötti szőrzet állapotát is: ne legyen túl hosszú és ne legyen beleragadva semmi. Ha nem fajtatiszta, hanem "szerelemgyerek" kutyusunk van, és nem vagyunk jelenlegi külsejével teljesen megelégedve, kérjük ki kutyakozmetikus tanácsát, hogy mit lehetne kihozni kedvencünkből. Elképzelhető, hogy például egy kis punkosított fejszőrzettel sokkal kedvesebbé, egyedibbé tehetjük kutyusunk külsejét.

 
 

 

kut

k

 tanítása

 

Ha nem akarjuk, hogy sok gondunk, problémánk legyen a kutyánkkal, akkor annak mindenképpen meg kell tanítani néhány alapvető feladatot.
Ha egy kutya leül a járdánál, tud laza pórázon sétálni, és tudja, mit jelent a „gyere” és a „ helyedre”, sokkal könnyebb lesz vele együtt élni. 

 

A kutya tanítását többféleképpen megoldhatjuk: elvihetjük kutyaiskolába, hívhatunk egyéni oktatót, leadhatjuk bentlakásos kiképzésre, vagy foglalkozhatunk mi magunk is vele, otthon.

A kutyák otthoni tanítása a kutya-gazda kapcsolat legizgalmasabb része, a legjobb közös programok egyike, amikor két lény megismeri egymás gondolkodását, és kommunikációját, továbbá közösen oldanak meg feladatokat. 

Fontos hogy a kiképzés először ingerszegény környezetben történjen, mert így a kutya teljes mértékben a gyakorlatok végrehajtására koncentrálhat

A tanítás elején a kutya nem köti vezényszóhoz a gyakorlatot, így azért, hogy végrehajtsa kényszert kell alkalmaznunk. A kényszerítés fogalma alatt az értjük, hogy a kutyával valamilyen módszer segítségével (póráz kezeléssel, kéz használatával stb.) végrehajtatjuk a kívánt feladatot.

Ez nem azt jelenti, hogy a kutya olyasmit tegyen amely nem a természetes mozgása. A későbbiek során is célszerű alkalmazni a kényszert, hogy a gyakorlatok gyors és pontos teljesítése rögződjön. 
A kutya számár legyen egyértelmű, hogy a kiadott vezényszóhoz melyik gyakorlat végrehajtása tartozik. 
Mindig azonos erősséggel, és hangsúllyal kell kiadni a parancsokat, hogy a kutyánál a megfelelő cselekvés váltódjon ki. Nézzük például az „ül” és az „állj” vezényszavakat. Mindkettő egy szótagú szó így a kutya számára könnyen összekeverhető. Az „ül” parancsot ezért röviden, az „állj” vezényszót elnyújtva mondjuk ki, hogy a kutya érzékelje a köztük lévő különbséget.
Lényeges, hogy a vezényszó előzze meg a végrehajtást (kényszert). A kettő közötti időkülönbség csak minimális lehet, a vezényszó kiadása után azonnal következik a gyakorlat végrehajtása. Ezt teszi lehetővé, hogy a kutya a kettő között ki tudjon építeni egy megfelelő kapcsolatot és a vezényszóra is teljesítse a feladatot.

 

 

Kutyás sportok!

Flyball

A flybal lényege hogy két négy-négy kutyából álló csapat 15-16 méter hosszú egymással párhuzamos pályán versenyez egymással .A kutyáknak váltva kell leküzdeni 4 akadály aztán megszerezni a flyball gépből a labdát majd vissza kell menniük a kiinduló pontra az akadályokon át. A másik kutya akkor indulhat ha a másik elérte a start-/ célvonalt. Az a csapat győz melynek kutyái a legrövidebb idő allatt és a legkevesebb hibával teljesítette a feladatot.A versenyek általában páros futamokban vagy körmérkőzésben zajlanak.Az ugró akadályok magassága a 4 tagú csapat legkisebb kutyájának marmagasságához van igazítják. Az akadály magassága minimum 20cm  maximum 40cm.

 

 

Dogdancing

A dog dancing lényege, hogy a kutya és felvezetője látványos elemekkel átszőtt, legjobban a  fegyelmezőgyakorlatokra, szabadon követésre emlékeztető kűrt mutat be zenére, ami nagymértékű koncentrációt és tökételes fugyelmet  követel mindkét fél részéről. Az előadás csak úgy lehet harmonikus, ha mindkét partner teljes odaadással erre törekszik.A bemutatót több tagból álló zsűri pontozza: technikai kivitelezés és művészi érték szempontjából

 

            


 

Kutyakiállítás 

 


 

A kutyakiállítás arról szól, hogy egyes fajtákban  vagy korosztályokban mely kutyák a legszebbek. A kutyakiállításokon nézik a standard szerinti elvárásokat, a fogazatot, a szőrt, a végtagok állását, a járást, a farok tartást, a csontozatot. A kutyakiállításokra csak törzskönyvel lehet nevezni. A kutyákkal a gazdájuk vagy felvezetőjük végig megy a pályán miközben a bíró figyeli a kutya mozgását majd  megállítja a kutyát ekkor szokták a kutyát beáálítani  ( az a helyzet melyben legjobban látszanak a kutya idomai) majd a bíró a fent említete dolgokat végignézi. Aztán megállapítja hogy melyik kutya a győztes.

 

 

Kutyaszán


A kutyaszán lényege hogy a kutyák minnél gyorsabban tegyék meg a kijelölt távot (általában hóban). Álatalában ezt a sportot az északi kutyafajták ( husky, malamut, samojed) szokták űzni de használnak vizslákat és agarakat is illetve keverékeket is. Kettes, négyes, hatos, nyolcas fogat van. Vannak különböző beállítási formák mint például a legyező, a páros stb. Ez a sport igen kölcséges mert a kutyákat jó kondícióban kell tartani illetve a szán sem túl olcsó.

 

 Agility

Az agility talán a legkedveltebb kutyás sport. Ebben a sportban a kutyának különböző akadályokat kell lekűzdeni a gazda írányításával. Nagyon sokféle akadály van: magasugró akadályok, viadukt vagy fal, karika, távolugró, asztal, palló, szalom, hinta, palánk, kukac, zsák. Ezen a versenyen bárki indulhat és bármilyen fajtával  (nem szükséges törzskönyv). Az a kutya nyer aki a legkevesebb idő alatt, legkevesebb hibával teljesít. Több osztály ill. csoport van:
Mérer csoportok:
Mini: 35 cm.nél kisebb marmagasság
Midi: 35 cm-és 42,99 cm marmagasság között
Maxi:  43 cm-nél nagyobb marmagasság

Kölyök, felnőtt, veterán osztály. Illetve teljesítmény osztályzat: A1,A2, A3.

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Profilkép


Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Szeptember >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30